کولیت اولسروز

کولیت اولسروز

کولیت اولسروز

کولیت اولسروز (Ulcerative Colitis) یک بیمارى التهابى طولانى مدت است که بطور متناوب گاهى اوقات خوب و گاهى اوقات بد مى‌شود. این بیمارى بیشتر در جوان ها و در سنین 15 تا 35 سالگى رخ مى‌دهد. در این بیمارى، زخم‌هایى در روده بزرگ و راست روده ایجاد مى‌شوند. در بعضى موارد، تمام قسمت‌هاى روده بزرگ گرفتار مى‌شوند. از هر هزار نفر، یک نفر به کولیت اولسروز دچار مى‌گردد و در نژاد سفید شایعتر مى‌باشد.

علل ایجاد کولیت اولسروز

علت دقیق ایجاد کولیت اولسروز هنوز مشخص نشده است. با اینحال شواهدى وجود دارد که نشان مى‌دهد که عوامل ژنتیکى و ارثى در ایجاد این بیمارى نقش دارند زیرا از هر ده نفرى که دچار کولیت اولسروز مى‌شود یک نفر آنها در خانواده‌اش نیز این بیمارى قبلاً دیده شده است.

علایم و نشانه‌هاى کولیت اولسروز

علایم کولیت اولسروز اغلب بطور متناوب بروز مى‌کنند و ممکن است به مدت چند ماه و یا حتى چند سال هیچ علامت یا مشکلى وجود نداشته باشد و یا اینکه علایم اندکى وجود داشته باشد. در مواقعى که علایم خفیف ایجاد مى‌شوند این علایم در طى چند روز بروزمى‌کنند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  1. اسهال (که گاهى اوقات همراه با خون و ترشحات لزج مى‌باشد)
  2. شکم درد
  3. خستگى
  4. از دست دادن اشتها

در مواقعى که علایم شدید ایجاد مى‌شوند، علایم ممکن است بطور ناگهانى و در عرض چند ساعت بروز نمایند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  1. اسهال شدید (حداقل 6 بار در روز)
  2. خروج خون و ترشحات لزج از مقعد
  3. درد و ورم کردن شکم
  4. تب
  5. کاهش وزن

نکته: بیماران مبتلا به کولیت اولسروز اغلب داراى مشکلات دیگر نیز مى‌باشند. این مشکلات عبارتنداز: درد مفاصل و ستون فقرات، التهاب چشم، بیمارى پوستى اِریتم نُدوزوم (Erythema Nodosum).

عوارض کولیت اولسروز

یک حمله ناگهانى و شدید کولیت اولسروز ممکن است منجر به وضعیتى به نام مگاکولون توکسیک (megacolon toxic) شود. در این وضعیت، روده بزرگ ملتهب شده و به میزان زیادى متسع و گشاد مى‌شود و باد مى‌کند. در نتیجه دیواره روده ممکن است سوراخ شده و محتویات آن که حاوى باکتریها نیز مى‌باشد به محوطه شکم نَشت نماید. این وضعیت مى‌تواند باعث بروز پِریتونیت (Peritonitis) یا التهاب صفِاق شود که یک بیمارى بالقوه مرگبار مى‌باشد.
بیماران مبتلا به کولیت اولسروز در خطر زیادى در ابتلاء به سرطان روده بزرگ و راست روده هستند. اگر کولیت اولسروز شدید باشد و در سنین پایین شروع شده باشد این خطر افزایش مى‌یابد.

نحوه تشخیص کولیت اولسروز

اگر علایم شما نسبتا خفیف مى‌باشند، پزشک احتمالاً از شما خواهد خواست که یک نمونه از مدفوعتان را به آزمایشگاه ببرید تا احتمال وجود عفونت بررسى شود. همچنین ممکن است پزشک اقدام به کولونوسکوپى نماید (فرستادن لوله‌اى از طریق مقعد به داخل روده‌ها براى بررسى روده‌ها) و در طى آن یک نمونه از لایه پوشاننده روده‌ها یا راست روده براى آزمایشگاه پاتولوژى برداشته شود.
همچنین پزشک ممکن است برایتان درخواست آزمایش خون نماید تا از نظر وجود کم خونى و میزان التهاب روده‌ها بررسى شوید.

نحوه درمان کولیت اولسروز

کولیت اولسروز را معمولاً با استفاده از داروها درمان مى‌کنند اما اگر علایم آن شدید باشندو بطور مکرر عود نمایند و یا اگر عوارض آن (مثل سوراخ شدن روده‌ها) ایجاد شده باشند ممکن است نیاز به انجام عمل جراحى باشد.

درمان دارویى کولیت اولسروز: پزشک شما ممکن است برایتان داروى ضد التهاب سولفاسالازین (sulfasalazine) تجویز نماید تا از عود حملات کولیت اولسروز پیشگیرى نماید و یا اینکه موارد خفیف بیمارى را درمان نماید. همچنین ممکن است به جاى این دارو از داروى دیگرى به نام مِسالازین (mesalazine) استفاده نماید که عوارض جانبى آن کمتر مى‌باشد.

بیشتر بخوانید  شالازیون‌

اگر التهاب فقط محدود به راست روده و قسمت پایینى روده بزرگ باشد ممکن است پزشکتان از داروهاى آمینوسالیسیلات تجویز نماید که به صورت شیاف مى‌باشند. اگر قسمت‌هاى بالاتر روده بزرگ گرفتار کولیت اولسروز شود، از داروهاى آمینوسالیسیلات باید بصورت خوراکى استفاده شود.

آینده بیماران مبتلا به کولیت اولسروز

بعضى از افرادى که به کولیت اولسروز مبتلا مى‌شوند فقط یک بار دچار حملات این بیمارى مى‌شوند اما اکثر بیماران مبتلا به این بیمارى داراى عودهاى مکررى از حملات بیمارى هستند. حدود 20 درصد این بیماران نیاز به انجام عمل جراحى دارند.
سرطان روده بزرگ و راست روده بزرگترین خطر طولانى مدت این بیماران مى‌باشد و از هر 6 نفرى که تمام راست روده و روده بزرگش دچار این بیمارى شده است، یک نفر از آنها در نهایت در طى 25 سال آینده دچار این سرطان مى‌گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *